onsdag 12 december 2012

Om att ge upp. Eller om att välja det lite, lite bättre alternativet.

Det är aldrig roligt att ge upp. Att säga: nej nu orkar jag inte mer. Det har varit en ganska stressig höst. Jag har jobbat mycket övertid (närmare 100 % än de 80 % som jag borde ha jobbat). Min utbildning har hållit ett tuffare tempo denna termin än tidigare. Och vi har varit sjuka ganska så många gånger.

I går fattade jag beslutet att hoppa över den kurs som jag läser nu. Det betyder att jag inte kommer att kamma hem några 30 poäng den här terminen. Jag kommer inte att få något terminsbetyg och jag kommer att ha en släpkurs att ta igen i stället för en examen våren 2014.

Det känns lite hårt, men också väldigt klokt. För jag har en son som behöver en glad och närvarande mamma. Och förhoppningsvis fortsätter livet ett bra tag efter våren 2014 och en måste tänka lite på det som kommer sedan också. Det jag ska orka då. Om en vecka, en månad, ett år eller fyra. Inte bara på hur mycket jag kan klämma ur mig själv precis exakt just nu. För nog hade jag kanske klarat kursen inom utsatt tid, om jag hade bestämt mig för det. Men då hade jag också varit en urvriden trasa hela julhelgen. Kanske hade jag varit en urvriden trasa ännu längre tid än så.

I kväll när Grodan vaknade, hostade och var ledsen så var första tanken inte "åh nej, sluta hosta, jag hinner inte". Jag tänkte i stället "stackars, stackars Grodan som hostar och är ledsen". Jag tänkte att vi väl får ta det lite lugnt i morgon om det visar sig att vi sover dåligt i natt. Fintanke i stället för fultanke och jag ger mig själv en liten klapp på axeln. För det är modigt att fatta svåra beslut. Inte alltid roligt, men modigt. Det är det minsann.

(21 poäng skrapar jag ihop vilket räcker för att få fortsätta på mitt program nästa termin och det känns ändå väldigt fint och bra).

10 kommentarer:

 1. Kanske inte ett lätt beslut, men absolut ett rätt sådant. Klokt gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det känns alltid skönt att få några bekräftande ord när man har fattat ett jobbigt beslut.

   Radera
 2. Jag tycker inte att du ska se det som ett misslyckande, utan mer att du lyckats inse att alla har sina gränser och att det är viktigt att orka vara mamma också. Jag beundrar dig för hur du kombinerar jobb, utbildning och barn.
  Krama Grodan från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära kusin för fina ord. Jag är säker på att Grodan kramar tillbaka! Kram.

   Radera
 3. Det är verkligen inte lätt med sånna här beslut. Min dotter som läser på gumnasiet har kommit fram till ett liknande beslut. ska skjuta fram ett ämne och läsa in det efter studenten. Tufft, men i nuläget är det behövligt. Kram och lycka till med allt du företar dig!

  SvaraRadera
 4. Tack snälla. Jag sparade några kurser från gymnasiet jag också och läste in terminen efter. Jag börjar ana ett mönster... :-) Jag tror helt enkelt att jag inte är gjord för att göra en sak i taget och eftersom nästan allt i samhället är gjort för att det är en sak man ska göra (jobba heltid, plugga heltid o.s.v.) så får jag hitta min egna vägar helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Klokt av dig! Det blir så himla dumt om man bara biter ihop och kör järnet hela tiden. Så det var ett bra beslut av dig :)

  SvaraRadera
 6. Grattis till ovanligt kloka tankar! Det är precis så här man undviker att springa in i väggen. Allt har sin tid, och du hinner nog med de där poängen vad det lider. Och de där småbarnsåren tar fortare slut än du tror...

  Hoppas att du får en bra jul!
  /Blenda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Blenda! God jul till dig också!

   Radera