söndag 9 mars 2014

Ett liv utan mjölk.

Min lillbebis fick en rätt tuff start i livet. När han var fem veckor gammal opererades han för något som kallas pylorusstenos på läkarspråk. Operationen botade det som bekymrade honom, men ända sedan dess har hans mage strulat. Jag har hela tiden tänkt att det beror på operationen men nu börjar både jag och Skrotungens bvc-sköterska misstänka att det beror på något annat. Det har helt enkelt gått för lång tid sedan han opererades för att det fortfarande ska påverka honom.

Så nu ska jag testa att utesluta all mjölk ur min kost under två veckor för att se om han blir bättre. Och när jag skriver all mjölk menar jag all mjölk. Jag ska till och med undvika alla produkter som kan innehålla spår av mjölk.

Det är ju förstås värt det om det kan få Skrotungen att må minsta lilla bättre, men det är också knepigt. Det finns till exempel ingen choklad producerad i Sverige som är garanterat fri från spår av mjölk. Tur att jag bor nära en saluhall med lyxsortiment där jag faktiskt hittade ett par sorters choklad som produceras i fabriker som inte producerar någonting som innehåller mjölk. 100 gram á 65 kronor. Jag blev tipsad om mandelmjölk, som går att ha i kaffet utan att det skär sig. Fantastiskt! Så nu när jag både kan få choklad och kaffe med mjölk känns det lite lättare.

Så, till saken, om någon därute har fler tips på goda grejer som kan underlätta livet som mjölkfri tas det tacksamt emot. Särskilt smörgåspålägg tycker jag är klurigt.

Och till min hemlis, om du läser detta: skicka mig ingen choklad! Det är ju så sorgligt att inte kunna äta den. :-)

10 kommentarer:

 1. Oj, det måste vara en rejäl omställning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får tänka lite nytt. Men nu när det har gått en vecka börjar det kännas lite enklare, tack och lov. :-)

   Radera
 2. Jag antar att du hittat mjölkfritt smör...Vad säger du om makrill på mackan? Supergott, finns dessutom på tub numera. Eller mosad avodado! Tomater med lite salt funkar också bra, tomaterna har dock en tendens att glida av ;-S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Makrill är ju en jättebra idé! Och tomat, det har jag inte ens tänkt på men det brukar jag ju ha på ostmackor så då är det klart att jag kan ha det på mackor utan ost också. Tack för tips!

   Radera
 3. Jag tror att du kan få många bra tips på Astma och Allergimöte unders forum. På Facebook finns bl.a. en grupp som heter Astma- och Allergiföräldrar. Det SKRIVS MYCKET om mat där. Det är en sluten grupp men man behöver inte vara medlem i AoAF för att komma in.

  Lyck TILL! Det är inget kul när ens barn är krassliga men du kommer att hitta orsaken och då blir det bättre för er båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska kolla in forumet!

   Radera
 4. Jag hoppas verkligen att din bebis mår bättre nu när du tagit bort mjölken. Man känner sig så maktlös när ens barn mår dåligt :(
  En kompis till mig tror jag åt falukorv när hon ammade och var tvungen att utesluta mjölk ur sin kost. Men det är väl bäst att kolla. Och så tror jag att jag sett sojapålägg, typ cream cheese fast utan ost och med soya istället.
  Själv är jag bara laktosintolerant och det är ju mycket enklare, ialla fall idag när det finns så mycket ersättningsprodukter.
  Oatlys utbud av havreprodukter är riktigt bra, speciellt deras vaniljsås! Och "iMat" som man har till matlagning istället för matgrädde, är också en riktigt bra produkt!
  Lycka till! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Ja, det är hemskt när ens barn mår dåligt, särskilt när man misstänker att det något man själv är orsak till. Men han verkar må lite bättre nu. Vi har gått vidare till att också utesluta sojaprotein och ska se om det kan hjälpa ytterligare.

   Radera
 5. Hej!

  Det finns otroligt mycket veganprodukter att beställa eller köpa i butik, olika sorters ost och pålägg mm mm. Kolla veganlife.se tex. Och hur mycket recept som helst på internet på saker att laga till själv såklart!Då har en ju stenkoll på att det inte är några spår av mjölk ens. Livet utan mjölk är inte svårt, men det är såklart en omställning om en brukar äta/dricka mjölkprodukter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vegansidan ska jag absolut kolla in!

   Radera