måndag 27 september 2010

Äppelpaj med Garnfrökens hemkokta vaniljsås.

Höstig helgfika när mamma/mormor och systeryster/moster kom på spontanbesök. Efter att ha ätit min egen hemkokta vaniljsås vill man aldrig mer plocka ner en sån där ruggig tetra med köpesås från butikshyllan.

Garnfrökens hemkokta vaniljsås
1 vaniljstång
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk florsocker
0,5 msk strösocker

Dela och skrapa ur vaniljstången. I med fröna och resten av stången i en kastrull. Slå på mjölken och 1 dl grädde. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 10 minuter. Dra av kastrullen från spisen. Låt den svalna något och vispa under tiden samman äggulorna och florsockret. På med kastrullen på spisen igen och låt koka upp. Häll i ägg/florsockerblandningen i kastrullen samtidigt som du rör kraftigt och sänker värmen drastiskt. Fortsätt röra hela tiden tills såsen tjocknat. Då tar du av den av plattan och sänker ner kastrullen i ett vattenbad. Fortsätt röra tills såsen kallnat. Vispa resten av grädden tillsammans med strösockret till samma tjockhet som du sen vill att såsen ska ha. Vänd ner såsen i grädden och låt stå i kylen en stund. Ät, njut och dö en smula. Typ.

Äppelpaj med rom och kanel
150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk strösocker
5 äpplen
0,5 dl mörk rom av trevlig sort
1,5 msk kanel

Blanda rom och kanel i en bunke. Skala och skiva äpplena och vänd ner dem i rom/kanelblandningen. Blanda ordentligt. Lägg över i plastpåse och lägg i kylen. Knåda samman smör, kanel och strösocker. In med det i en plastpåse och så in i kylen. Gör något annat i 30 minuter (här skulle sambon säkert föreslå "diska upp efter dig" medan jag nog skulle krypa upp i soffan för en stunds stickning). Ta fram degen och äpplena. Tryck ut ett tunt lager pajdeg i en för ändamålet lämplig form. I med äpplena och smula resten av degen över alltihop. In i ugnen, 200° och ca 35-40 minuter. Bör givetvis alltid ätas tillsammans med Garnfrökens hemkokta vaniljsås.


2 kommentarer:

  1. Men åh! Nu är jag sugen på äpplepaj och riktig vaniljsås! På måndagsmorgonen, ingen bra start på arbetsveckan! :-)

    SvaraRadera
  2. Det är aldrig för tidigt för vaniljsås! :-)

    SvaraRadera