Brödpinnar
1/4 paket jäst
1,5 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl riven västerbotten
4 dl vetemjöl special
1 ägg
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan, saltet och osten. Rör sedan i mjölet och arbeta degen smidig. Man behöver inte direkt tokknåda, det räcker att arbeta ihop den ordentligt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (på mitt superjäsställe i köket tar det ca 30-35 min). Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela den i 20 lika stora delar. Rulla dem till pinnar, ca 15 cm långa. Lägg på plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min på 250°C (eller tills de har fått fin färg).
Chokladkaka med smak av rom
4 ägg
2 dl socker
150 g smör
100 g 70% mörk choklad + lite extra till servering
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (jag föredrar med äkta vaniljstång)
1 tsk bakpulver
2-3 msk fin kakao
2-3 msk rom
smör+ströbröd till formen
Vispa ägg och socker lite poröst. Smält smöret och bryt bitar av chokladen. Häll i smöret och rör tills det smält. Blanda med äggblandningen. Tillsätt torrvarorna (jag brukar sikta i kakaon, den klumpar sig så lätt annars). Tillsätt till sist 2-3 msk god, mörk rom. Smöra och bröa en springform. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen, 175°C ca 40 minuter. Riv över lite choklad medan kakan fortfarande är varm och servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar